VÍNO SVETÍK je naše malé rodinné vinárstvo, kde víno dorábame tradičným remeselným spôsobom.
Vinárstvo sídli v unikátnych priestoroch, v historických pivniciach v centre Levíc. Tu zreje naše víno v ideálnych klimatických podmienkach aj niekoľko rokov. Samotné spracovanie hrozna však prebieha v Novej Dedine – časť Opatová, čo najbližšie k naším vinohradom. Dnes máme na Opatovej približne 1 ha vinohradov vysadených na sopečnom podloží, ktoré majú nasledovné zloženie: Ryzling rýnsky, Pinot blanc, Veltlínske zelené a Svätovavrinecké.
Foto: ©juraj.konecny
Pri výrobe vín používame už tri desaťročia tradičné remeselné postupy, bez použitia filtrácie a bez pomocných aditív. Na fermentáciu muštov používame iba autochtónne kvasinky. Cieľom týchto postupov je snaha o zachovanie autentických chutí a vôní. Čas a rešpekt je to, čo hrá zásadnú úlohu pri našich vínach. Ich zrod je väčšinou pomalý, nezriedka vína dokvášajú v pivnici aj rok-dva po zbere .
Naša pivnica v Leviciach sa nachádza na Bátovskej ceste, len zopár desiatok metrov pod Levickou Poliklinikou. Väčšina okoloidúcich Levičanov vôbec netuší, že za malými dverami sú úzke schody, ktoré vedú do tajomných priestorov historických pivníc. Zostúpiť po strmých schodoch dole, znamená pre väčšinu návštevníkov aj posun v časopriestore. V archíve sa nachádzajú totiž vzorky vín už od roku 1990. Približne pätnásť rokov dozadu sa u nás v regióne udiala také vec, že skoro všetci vinári sa zbláznili do nových technológií a zanevreli na klasické staré remeselné postupy. Ich vína boli zrazu intenzívne, ovocné ale všetky ich bolo treba vypiť rýchlo. Nevyvíjali sa v čase a nič nehovorili o charaktere ročníka. Pokiaľ sme chceli začať študovať ako sa správajú „pomalé vína“ v čase, spoznať charakter jednotlivých ročníkov, museli sme si vybudovať vlastný archív.
Tekovský región zahrňuje územie vyznačujúce sa jedinečnou mikroklímou a unikátnym geologickým podložím, ktoré je zo západu ohraničené riekou Hron. Zo severu a východu je pod ochranou Štiavnických vrchov. Z juhu sem prúdi teplý vzduch z Podunajskej nížiny. Rozkladá sa na Ipeľskej pahorkatine, kde vinohrady zapúšťajú svoje korene do tufových a andezitových sopečných vyvrenín.
História vinohradníctva v Tekovskom regióne je zmienená v zakladajúcej listine Svätobeňadického opátstva z roku 1075 kde venoval vojvoda Gejza novozaloženému kláštoru vo Sv. Beňadiku okrem iného zeme a vinice. Podľa donačného práva si mohol poddaný vziať zem do užívania. Dane, respektíve dávky vo forme častí úrody boli prospešné pre obe strany. Získané a ním vysadené vinohrady mohol poddaný dediť, predať, ale nesmel ich nechať spustnúť. V takom prípade mu bola pôda odňatá bez náhrady.
V 13. storočí vzrástol záujem o vinohradníctvo a vinárstvo. Vznikali a rozvíjali sa vinohradnícke usadlosti. V14. storočí sa začalo rozvíjať aj obchodovanie s vínom.
1526 prvou písomnou zmienkou o predaji vína je záznam v Knihe počtov mesta Banská Štiavnica, kde je zachytený zápis o nákupe vína . Uvedeným rokom sa zároveň začína aj dramatické stopäťdesiat ročné obdobie tureckých vojen a stavovských povstaní. Napriek ťažkým časom sa víno naďalej predávalo do Kremnice a Banskej Štiavnice. Už Mária Terézia si pochutnávala na vínach z Tekovského vinohradníckeho regiónu na kráľovskom stole.
Neskorá jeseň na Opatovej
Foto: ©ján.záborský